Σήμερα γνωρίζουμε ότι ο καρκίνος του παχέος εντέρου προέρχεται από έναν αδενωματώδη πολύποδα μία καλοήθη βλάβη, η οποία μπορεί να υπάρχει για χρόνια στο παχύ έντερο του ασθενούς, χωρίς να δίνει συμπτώματα.

Η απότομη αλλαγή των συνηθειών του εντέρου (εμφάνιση επίμονης δυσκοιλιότητας ή διάρροιας), η παρουσία αίματος στα κόπρανα, η    σιδηροπενική αναιμία στη γενική εξέταση αίματος αποτελούν συμπτώματα του καρκίνου του παχέος εντέρου. Η ύπαρξη τους, αν και δε σημαίνει απαραίτητα ότι υπάρχει καρκίνος, πρέπει να οδηγεί τον ασθενή σε ειδικό γαστρεντερολόγο. Ειδικά για την πρόσμιξη αίματος στα κόπρανα αναφέρουμε ότι αυτή πρέπει να αποδίδεται σε αιμορροΐδες μόνο αφού έχει αποκλεισθεί η περίπτωση νεοπλάσματος.

Η εξέταση η οποία χρησιμοποιείται σήμερα για τη διάγνωση του καρκίνου του παχέος εντέρου είναι η κολονοσκόπηση. Η κολονοσκόπηση είναι μία απλή και ασφαλής εξέταση η οποία διαρκεί περίπου 20 – 30 λεπτά. Σε κάθε περίπτωση πραγματοποιείται με τη χορήγηση μέθης, δηλαδή στον ασθενή χορηγείται ένα ήπιο κατασταλτικό φάρμακο έτσι ώστε, ενώ διατηρεί τις αισθήσεις του, δεν αντιλαμβάνεται τον πόνο. Η κολονοσκόπηση όταν πραγματοποιείται από έμπειρο, εξειδικευμένο γαστρεντερολόγο είναι μία εντελώς ανώδυνη για τον ασθενή εξέταση.  Στη διάρκεια της κολονοσκόπησης ο γαστρεντερολόγος μπορεί να εντοπίσει ένα πολύποδα  και να τον αφαιρέσει, προλαμβάνοντας έτσι την πιθανή μελλοντική εξέλιξή του σε καρκίνο. Με αυτή την έννοια η κολονοσκόπηση αποτελεί εξέταση ιδανική για την πρόληψη του καρκίνου του παχέος εντέρου.

Σύμφωνα με τις οδηγίες της Αμερικανικής Γαστρεντερολογικής Εταιρείας σε κολονοσκόπηση πρέπει να υποβάλλονται

  • Όλοι οι ασθενείς με συμπτώματα τα οποία πιθανώς να οφείλονται σε καρκίνο του παχέος εντέρου και συγκεκριμένα απότομη αλλαγή των συνηθειών του εντέρου (εμφάνιση επίμονης δυσκοιλιότητας ή διάρροιας), παρουσία αίματος στα κόπρανα ή    σιδηροπενική αναιμία στη γενική εξέταση αίματος
  • Οι συγγενείς πρώτου βαθμού ασθενών με καρκίνο του παχέος εντέρου
  • Οι συγγενείς πρώτου βαθμού ασθενών με πολύποδα στο παχύ έντερο
  • Κάθε άνθρωπος άνω των 50 ετών, για προληπτικούς λόγους, ανεξάρτητα από την ύπαρξη ή όχι συμπτωμάτων
ΚΛΕΙΣΤΕ ΡΑΝΤΕΒΟΥ 210-9757720
693-7661245
ΣΤΕΙΛΤΕ ΜΗΝΥΜΑ[email protected]