Τα αίτια της ηπατικης στεάτωσης είναι τα ακόλουθα

  • Αλκοόλ. Η συστηματικη κατανάλωση αλκοολ αποτελεί ένα από τα συνηθέστερα αίτια εναπόθεσης λίπους στο ήπαρ. Πρακτικά όλοι οι ασθενείς οι οποίοι αναφέρουν μακροχρόνια κατανάλωση αλκοόλ εμφανίζουν ηπατική στεάτωση.
  • Φάρμακα. Η κορτιζόνη, τα συνθετικά οιστρογόνα, τα αντισυλληπτικά, η αμιοδαρόνη (Αngoron), η ταμοξιφαίνη και οι τετρακυκλίνες όταν καταναλώνονται για μεγάλο χρονικό διάστημα μπορεί να προκαλέσουν ηπατική στεάτωση.
  • Σακχαρώδης διαβήτης Οι πιθανότητες για εναπόθεση λίπους στο ήπαρ αυξάνονται σε περιπτώσεις κατά τις οποίες ο σακχαρώδης διαβήτης παραμένει αρρύθμιστος
  • Παχυσαρκία. Για την ηπατική στεάτωση ενοχοποιείται κυρίως η κεντρικού τύπου παχυσαρκία η οποία χαρακτηρίζεται από αυξημένη εναπόθεση λίπους στην κοιλιακή χώρα
  • Απότομη απώλεια βάρους. Οι εξαντλητικές δίαιτες οι οποίες οδηγούν σε ταχεία απώλεια σωματικού βάρους μπορεί να προκαλέσουν και εναπόθεση λίπους στο ήπαρ
  • Σπάνια αίτια. Μία σειρά από σπάνια νοσήματα οπως είναι η ηπατίτιδα C, η νόσος του Crohn, η ελκώδης κολίτιδα, η νόσος του Wilson, η αβιταλιποπρωτειναιμία και τέλος η μακροχρόνια παρεντερική διατροφή θεωρούνται επίσης αίτια ηπατικής στεάτωσης.

Η λιπώδης εκφύλιση του ήπατος κατά κανόνα είναι ασυμπτωματική. Σε σπάνιες περιπτώσεις μπορεί να υπάρχει ένα αίσθημα βάρους στο δεξιο πλάγιο της κοιλιακής χώρας.

Ο εργαστηριακός έλεγχος μπορεί να μην παρουσιάζει παθολογικά ευρήματα. Συχνά όμως μπορεί να υπάρχει μια αύξηση των τρανσαμινασών.

Η λιπώδης εκφύλιση του ήπατος αποτελεί το συχνότερο αίτιο αύξησης των τρανσαμινασών σε προσυμπτωματικό εργαστηριακό έλεγχο (check-up). Η διάγνωση συνήθως τίθεται με το υπερηχογράφημα ήπατος, εξέταση στην οποία παρατηρείται διάχυτη αύξηση της ηχογένειας του ήπατος

Η άποψη η οποία επικρατούσε εδώ και πολλά χρόνια ήταν ότι η λιπώδης εκφύλιση του ήπατος αποτελούσε μία αθώα κατάσταση για την οποία δεν χρειαζόταν ιδιαίτερη αντιμετώπιση. Σήμερα τα δεδομένα έχουν αλλάξει.

Συγκεκριμένα, πρόσφατες μελέτες έχουν δείξει ότι η λιπώδης εκφύλιση του ήπατος μπορεί σε ορισμένες περιπτώσεις να προκαλέσει χρόνια ηπατική βλάβη ή ακόμα και κίρρωση του ήπατος. Οι παράγοντες εκείνοι οι οποίοι αυξάνουν την πιθανότητα χρόνια ηπατικής βλάβης σε ασθενείς με λιπώδη εκφύλιση του ήπατος είναι η προχωρημένη ηλικία, η παχυσαρκία, ο σακχαρώδης διαβήτης και τα αυξημένα επίπεδα τριγλυκεριδίων στο αίμα.

Σε κάθε περίπτωση κατά την οποία τίθεται η διάγνωση της λιπώδους εκφύλισης του ήπατος, ή λιπώδους ήπατος, ή λίπους στο συκώτι ο ασθενής πρέπει να απευθύνεται σε ειδικό ηπατολόγο ο οποίος και θα καθορίζει τις περαιτέρω εξετάσεις οι οποίες πρέπει να γίνουν για την εκτίμηση της βαρύτητας της ηπατικής βλάβης.

Στη συνέχεια ο ασθενής πρέπει να παρακολουθείται σε τακτά χρονικά διαστήματα για την εκτίμηση της εξέλιξης της νόσου και πιθανής θεραπευτικής παρέμβασης

ΚΛΕΙΣΤΕ ΡΑΝΤΕΒΟΥ 210-9757720
693-7661245
ΣΤΕΙΛΤΕ ΜΗΝΥΜΑ[email protected]