Που βρίσκονται οι αιμορροιδες; Αιμορροιδες υπάρχουν τόσο στο κατώτερο τμήμα του παχέως εντέρου (εσωτερικές αιμορροιδες) όσο και στον πρωκτό (εξωτερικες αιμορροιδες)

Όλοι οι άνθρωποι έχουν αιμορροιδες? Ναι. Οι αιμορροιδες είναι απαραίτητες γιατί, σε φυσιολογικές συνθήκες,  συμβάλουν στον έλεγχο εξόδου των κοπράνων κατά την αφόδευση.

Επομένως όλοι οι άνθρωποι έχουν αιμορροιδες. Όταν όμως οι αιμορροιδες προκαλούν συμπτώματα τα οποία είναι δυσάρεστα για τον ασθενή τότε χρησιμοποιούμε τον όρο «αιμορροιδοπάθεια»

Γενικά - Επιδημιολογία

Η ελκώδης κολίτιδα είναι μία πάθηση άγνωστης αιτιολογίας η οποία προσβάλει συνήθως ασθενείς ηλικίας 20-40 ετών. Είναι συχνότερη στις γυναίκες και προκαλεί φλεγμονή στο παχύ έντερο

Κλινική Εικόνα

Έναρξη της νόσου- κλινική πορεία

Η κλινική εισβολή της ελκώδους κολίτιδας είναι εξαιρετικά ύπουλη καθώς ο κανόνας είναι ότι υπάρχει σχετικά μακροχρόνιο ιστορικό συμπτωματολογίας πριν ο ασθενής αναγκασθεί να ζητήσει ιατρική βοήθεια. Σε σπανιότερες περιπτώσεις η κλινική εκδήλωση της νόσου συμπίπτει με επεισόδιο λοιμώδους κολίτιδας εξ΄ αιτίας της οποίας αναδύεται στην επιφάνεια προϋπάρχουσα λανθάνουσα ελκώδης κολίτιδα.

Η αύξηση των τρανσαμινασών αποτελεί εξαιρετικά συχνό εύρημα στο βιοχημικό έλεγχο αίματος. Στις Η.Π.Α. περίπου το 10 % του πληθυσμού παρουσιάζει αυξημένες τρανσαμινάσες. Σε περίπτωση κατά την οποία μία από τις δύο ή και οι δύο τρανσαμινασες στο αίμα είναι αυξημένες ο ασθενής πρέπει να συμβουλευθεί άμεσα παθολόγο με εμπειρία στην αντιμετώπιση νοσημάτων του ήπατος ή ειδικό ηπατολόγο έτσι ώστε να καθορισθούν οι περαιτέρω εξετάσεις στις οποίες πρέπει να υποβληθεί. Ποια όμως είναι τα συχνότερα αίτια αύξησης των τρανσαμινασών στο αίμα?

Ο δυτικός τρόπος διατροφής (διατροφή πλούσια σε ζωικό λίπος και πτωχή σε φυτικές ίνες), η καθιστική ζωή, η απουσία σωματικής άσκησης, το καθημερινό stress θεωρούνται ενοχοποιητικοί παράγοντες για τη χρόνια δυσκοιλιότητα.

Ποιος όμως είναι ο ορισμός της δυσκοιλιότητας; Για να θεωρηθεί ένας ασθενής ότι πάσχει από δυσκοιλιότητα θα πρέπει στο διάστημα των τριών τελευταίων μηνών να ισχύουν τουλάχιστον δύο από τα ακόλουθα τέσσερα κριτήρια:

Οι ιδιοπαθείς φλεγμονώδεις νόσοι του εντέρου (ελκώδης κολίτιδα και ν Crohn) προσβάλουν συνήθως άτομα αναπαραγωγικής ηλικίας. Για το λόγο αυτό μία σειρά από ερωτήματα σχετικά με την επίδραση της νόσου στην αναπαραγωγική διαδικασία απασχολούν τόσο τους ασθενείς  όσο και τους γιατρούς τους.

Κληρονομικότητα και ΙΦΝΕ. Εάν ο ένας γονέας πάσχει από ΙΦΝΕ ο κίνδυνος να προσβληθεί το παιδί του από τη νόσο, κάποια στιγμή στη διάρκεια της ζωής του, είναι 2-13 φορές μεγαλύτερος από αυτόν του γενικού πληθυσμού. Αν και οι δύο γονείς είναι πάσχοντες η πιθανότητα εμφάνισης της νόσου και στα παιδιά είναι ιδιαίτερα υψηλή (36%). Φαίνεται ότι η κληρονομική προδιάθεση είναι περισσότερο έντονη στη νόσο του Crohn και λιγότερο στην ελκώδη κολίτιδα.

ΚΛΕΙΣΤΕ ΡΑΝΤΕΒΟΥ 210-9757720
693-7661245
ΣΤΕΙΛΤΕ ΜΗΝΥΜΑ[email protected]